Phalaenopsis bellina
Välkommen till Karlstads Orkidéklubb

Tillbaka till Odlingsdata

Oncidium spectatissimum
Odontoglossum spectatissimum
 

URSPRUNG: finns i Venezuela, Colombia och Ecuador. Den växer i täta övre bergsmolnskogar på träd på en höjd av 2300 till 2700 meter över havet.

KLIMAT: Station #80222, Bogota, Colombia, Lat. 4,7°N, Long. 74,2°V, vid 2546 m.

                

Det är en medelstor, sval till kallväxande epifyt med äggformad, från sidorna tillplattade, upp till 9 cm höga pseudobulber delvis omslutna av 2 par överlappande bladbärande skidor och bär i toppen 2 bladskaftade, linjära, upp till 25 cm långa och 2,5 cm breda blad.
Plantor blommar på våren på en välvd blomstängel som framväxer från en mogen pseudobulb med upp till 15 stora svagt doftande blommor. Blommorna är gula, ca 7 cm i diameter, täckta med bruna fläckar. Sepaler lansettlika och spetsiga, medan petaler är något bredare. Läppen är vit vid basen, i mitten gul, och närmare kanten brun. Från basen av läppen och ungefär till dess mitt finns en utväxt i form av tvådelade antenner. Pelaren är ca 2,2 cm lång.

ODLINGSREKOMMENDATIONER

LJUS:
Plantan vill ha ganska mycket ljus med inte direkt solljus.

TEMPERATUR:
Under året odlas plantan under följande förhållanden: oktober - februari med 16 - 20°C på dagtid och 12°C på natten; Mars - maj med ca 18°C under dagen och inte över 15°C på natten. Juni - september med 20 - 22°C (max 25°C) på dagtid och 10 - 13°C på natten. För en framgångsrik odling är det nödvändigt, så strikt som möjligt, att följa det ovan nämnda schemat, eftersom denna temperaturregim är förutsättningen för blomningen av denna typ av orkidéer.

LUFTFUKTIGHET:
För normal tillväxt och utveckling är ca. 60% på dagtid tillräcklig och 80 - 90% på natten. Särskilt hög luftfuktighet välkomnas på sommaren. Vid lägre luftfuktighet kan tillväxten av nya skott hämmas, och bladen kan börja skrynklas och gulna.

ODLINGSSUBSTRAT och OMPLANTERING:
Med tanke på deras ganska stora storlek odlas Oncidium spectatissimum huvudsakligen i små smala krukor eller hängande träkorgar. Substratet som används måste vara mycket andningsbart, därför rekommenderas att använda en blandning av stor tallbark, träkol och sphagnummossa (högst 20%).

VATTNING:
Denna orkidé bör vattnas när substratet är nästan helt torrt. Vatten bör rinna fritt ut ur krukan, eftersom stagnation av vatten mycket snabbt kan leda till förfall av rötterna och den nedre delen av växten. Det rekommenderas starkt att spraya plantan varje morgon.

NÄRING:
Under den nya tillväxtperioden göds denna typ av orkidéer var 2 - 3 vecka i den vanliga näringskoncentrationen som anges på förpackningen.

VILOPERIOD:
Oncidium spectatissimum behöver ingen viloperiod för att stimulera blomningen. Efter blomningen, om nödvändigt planteras orkidén om och hålls helt torr under en tid. Detta är nödvändigt för att acklimatisera växten och för att förhindra att rötterna ruttnar vid omplanteringen