Phalaenopsis bellina
Välkommen till Karlstads Orkidéklubb

Tillbaka till Odlingsdata

Oncidium noezlianum
Cochlioda noezliana, Odontoglossum noezlianum
 
URSPRUNG: Bolivia och Peru. I Bolivia finns arten i den nordöstra delen av departementet Cochabamba nära 1880 m där de växer på de övre grenarna av träd i blöta molnskogar på Andernas östra sluttningar. I Peru har växter hittats i blöta molnskogar på 2600 m höjd i departementet Amazonas.
 
KLIMAT: Station #85154, Trinidad, Bolivia, Lat. 14,8°S, Long. 64,8°V, vid 236 m. Temperaturerna beräknas för en höjd av 1880 m, vilket resulterar i sannolika extremer på 33°C och -2°C.

 
      
 Förstora bilderna genom att klicka på dem!
 
Odlingsrekommendationer
 
TEMPERATURER: Sommardagar i genomsnitt 22°C och nätter i genomsnitt 13°C, med ett dygnsintervall på 8 - 9°C. Plantor i den peruanska livsmiljön upplever temperaturer som har liten säsongsvariation och är jämförbara med vinterförhållandena som anges i föregående klimattabell.
 
FUKTIGHET: 75 - 80% större delen av året, sjunkande till nära 65% under ett par månader på senvintern och tidig vår. Medelvärdena är dock troligen något högre i molnskogens livsmiljö.
 
VATTEN: Nederbörden är kraftig större delen av året, med en kort, något torrare period på vintern. Odlade växter bör vattnas kraftigt medan de växer aktivt, men dräneringen måste vara utmärkt och förhållandena runt rötterna ska bli nästan torra mellan vattningarna. När bladen växer måste luftfuktigheten hållas hög och mediet hållas fuktigt. Om dessa villkor inte uppfylls kommer bladen att bli skrynkliga med veck av dragspelstyp.
 
VILOPERIOD: Vinterdagar i genomsnitt 19 - 21°C och nätter i genomsnitt 6 - 8°C, med ett dygnsintervall på 12 - 13°C. Dessa vintertemperaturer liknar de åretruntförhållanden som finns i den peruanska livsmiljön på högre höjder, så en säsongsvariation i temperatur är förmodligen inte nödvändig för växthälsa eller blomning. Nederbörden i livsmiljön är lägre under en månad eller så på vintern, men det finns ingen egentlig torrperiod. Vatten bör minskas något för odlade plantor på vintern, men de bör inte torka ut helt. Näring bör minskas eller elimineras tills ny tillväxt börjar och oftare vattning återupptas på våren.

 
Växt- och blominformation
 
VÄXTSTORLEK: En ganska liten växt som vanligtvis blir 15 - 18 cm hög men ibland kan den bli 30 cm. Pseudobulber är tätt placerade på en kort rhizom.
 
PSEUDOBULB: 2,0 - 4,5 cm hög och 1,8 - 3,0 cm bred. De äggformade pseudobulberna är sammanpressade i sidled, utvecklar längsgående räfflor och rynkor med åldern och omgivna vid basen av flera par överlappande, längsgående vikta höljen, av vilka de är bladliknande.
 
BLAD: Vanligtvis 7 - 13 cm långa och 2,0 - 2,5 cm breda, men de kan ibland bli så långa som 25 cm. Normalt bärs ett enda upprätt, mjukt, linjärt, avlångt blad i toppen av pseudobulben, men ibland kan ett par blad produceras. Bladen avsmalnar till skarpt spetsiga och är avsmalnade nedanför där de viks längs med mittvenen vid basen för att bilda en ganska lång, smal, bladskaftsliknande stjälk.
 
BLOMSTÄNGEL: Vanligtvis upp till 25 cm lång. Ibland kan dock stängeln nå 46 cm. Den välvda blomspetsen dyker upp från basen av en nyligen mognad pseudobulb längs axeln på en lövbärande slida. Den är upprätt vid basen men kröker sig från mitten så att den blommande delen på sin övre halva är nedåtgående.
 
BLOMMOR: Några till många. Blommorna är ljusröda till orange-scharlakansröda med en framträdande gul skiva på läppen som slutar i 4 gula tänder. Blommorna, som har utbredda segment, är 2,5 - 5,0 cm i diameter. Den upprättstående, avlång-elliptiska, konkava dorsala sepalen är cirka 1,6 - 2,0 cm lång och 0,5–0,8 cm bred. De snett utbredda laterala sepalerna är lansettlika-elliptiska, skarpt spetsiga och något längre men markant smalare än den dorsala sepalen. De äggformade till elliptiska petalerna är horisontellt spridda och har trubbigt spetsiga, något reflekterade spetsar. De är ungefär lika långa som den dorsala sepalen men är lite bredare och har oregelbundna, något bågade kanter. Läppen och pelaren är fästa från basen nästan till pelarens spets. Läppen är ca 1,7 - 2,0 cm lång och är djupt 3-flikig ovanför mitten. Den sprider sig från en kilformad bas till cirka 1,7 - 2,0 cm bred över de brett avlånga, konvexa, trubbigt spetsiga sidoloberna när den expanderas. Den smalare mellanloben är konvex, böjer sig kraftigt nedåt och har en äggformad, tvåflik spets med en skåra i mitten av den apiala kanten. Skivan mot läppens bas har en bred, tvärgående, 4-flikig kallus med 4 korta, parallella, köttiga gula kölar. Den smala könspelaren är 1,3 – 1,5 cm lång och har ett par breda vingar i spetsen.