Phalaenopsis bellina
Välkommen till Karlstads Orkidéklubb

Tillbaka till Odlingsdata

Oncidium naevium
Odontoglossum naevium
 
URSPRUNG: finns i Colombia och Venezuela i molnskogar på 1200 till 2000 meter. Denna epifyta art förekommer i Östra Cordillerna i norra Colombia och Venezuela där den växter i ljusa områden i molnskogen. I Venezuela hittades den i provinsen Truxillo, nära S. Lazaro och La Peña, på en höjd av 1800 meter.

KLIMAT: Station #80438, Mérida, Venezuela, Lat. 8,6°N, Long. 71,2°V, vid 1613 m.

                                                                         

Det är en liten till medelstor, 22 – 40 cm, svalväxande epifyt med smalt äggformade till päronformade, kraftigt komprimerade pseudobulber som smalnar av apikalt och delvis omsluta basalt av flera överlappande skidor och bär två, lansettliknande, smala blad i toppen. Plantan blommar i odling på vintern till våren på en, 30 till 40 cm lång, upprätt och sedan välvd till hängande blomställningar, med upp till 12 blommor som framkommer från basen av en nybildad pseudobulb. Blommorna har en svag doft och sitter ganska tätt ihop på den övre delen av blomstängeln samt är rent vita med brunfärgade spräckliga prickar.

Odlingsrekommendationer

Ljus:
Oncidium naevium behöver en ljusnivå på 10 000 - 15 000 lux, men mindre för unga växter och när temperaturen är hög. Bladen blir rödblå om de får för mycket ljus och bladförlust kommer att inträffa om de blir för solskadade. Mörkgröna blad indikerar otillräckligt ljus. En lätt bronsering av bladen och pseudobulberna indikerar att ljuset är bra för blomning.

Temperatur:
Sommardagar i genomsnitt 24–26°C och nätter i genomsnitt 15°C, med ett dygnsintervall på 9–11°C. Vinterdagar i genomsnitt 23–24°C och nätter i genomsnitt 13–14°C, med ett dygnsintervall på 10°C. I sin naturliga miljö kan nattemperaturerna falla till 5°C och även om de tål låga temperaturer ner till 0°C, tolererar de inte frost.

Luftfuktighet:
Denna orkidé föredrar luftfuktighetsnivåer mellan 55 - 75%; högre nivåer på 60 - 80 % kräver god luftrörelse, särskilt under de kallare månaderna.

Odlingssubstrat och omplantering:
Oncidium naevium odlas vanligtvis i kruka med liten bark (5 - 10 mm) perlitkrukblandning (5:1) eller i sphagnummossa och perlit (70:30) som substrat. Vissa odlare lägger ett lager sphagnummossa på toppen av krukan för att minska avdunstning och hålla rötterna svala. De kan också odlas i perlit med ett lager grus på toppen. Dessa växter bör planteras om varje år till vartannat år på våren eller hösten när nya utväxter är ungefär halvmogna. De bör odlas i små krukor som tillåter tätare vattning. Basen av den nya tillväxten bör planteras cirka 1,5 cm in i barken men inte djupare. Håll barken knappt fuktig tills nya rötter dyker upp och återuppta normal vattning.

Vattning:
Nederbörden är måttlig till kraftig större delen av året, men mängden är något mindre under ett par månader på vintern. Odlade växter bör vattnas ofta under aktiv tillväxt, men rötterna bör torka ganska snabbt efter vattning. Växter ska få bli nästan torra mellan vattningarna, men de får aldrig torka ut helt. Vatten bör minskas något efter att ny tillväxt har mognat.

Näring:
Denna växt kräver frekvent applicering av halv till kvarts styrka året runt men mindre på vintern. Applicera gödning varannan vecka när plantan växer aktivt men varje månad när du är mindre aktiv. För mycket näring kommer att skada deras rötter och göra bladspetsarna bruna. Användning av hög fosfor- eller kaliumhalt när växter närmar sig blomning kan öka antalet blommor.

Viloperiod:
Nederbörden i livsmiljön minskar på vintern, men det finns ingen egentlig torrperiod. Oncidium naevium behöver inte vila för att stimulera blomningen och inte heller på vintern. Dessutom finns mer fukt tillgänglig från tung morgondagg och dimma under hela året. Vatten bör minskas för odlade växter på vintern, särskilt de som odlas under mörka, korta dagar som är vanliga på tempererade breddgrader. De bör dock inte tillåtas att torka ut helt. Näring bör reduceras eller elimineras tills tyngre vattning återupptas på våren.