Phalaenopsis bellina
Välkommen till Karlstads Orkidéklubb

Tillbaka till Odlingsdata

Oncidium naevium
Odontoglossum naevium
 
URSPRUNG: finns i Colombia och Venezuela i molnskogar på 1200 till 2000 meter. Denna epifyta art förekommer i Östra Cordillerna i norra Colombia och Venezuela där den växter i ljusa områden i molnskogen.

KLIMAT: Station #80438, Mérida, Venezuela, Lat. 8,6°N, Long. 71,2°V, vid 1613 m.

                                                                         


Det är en liten till medelstor, 22 - 40 cm, svalväxande epifyt med smalt äggformade till päronformade, kraftigt komprimerade pseudobulber som smalnar av apikalt och är delvis omslutna basalt av flera överlappande skidor och bär två, lansettliknande, smala blad i toppen.
Plantan blommar i odling på vintern till våren på en, upp till 30 till 40 cm lång, upprätt och sedan välvd till hängande blomstängel, med upp till 12 blommor som framkommer från basen av en nybildad pseudobulb. Blommorna har en svag doft och sitter ganska tätt ihop på den övre delen av blomstängeln samt är rent vita med brunfärgade spräckliga prickar.

ODLINGSREKOMMENDATIONER

LJUS:
Oncidium naevium behöver ljusnivåer på 10 000 - 15 000 lux, men mindre för unga växter och när temperaturen är hög. Bladen blir rödblå om de får för mycket. En lätt bronsering av bladen och äldre pseudobulber indikerar att ljuset är bra för blomning.

TEMPERATUR:
Plantan bör odlas under kalla temperaturförhållanden. På sommaren är det optimala temperaturintervallet mellan 8°C och 26°C. På vintern behöver den en nattemperatur på minst 7 till 12°C, med dagtemperaturer på 10 till 17°C. Dagsskillnaden mellan dag och natt är vanligtvis 8 - 10°C. I sin naturliga miljö kan natttemperaturerna falla till 5°C och även om de tål låga temperaturer ner till 0°C, tolererar de inte frost.

LUFTFUKTIGHET:
Denna orkidé föredrar luftfuktighetsnivåer mellan 55 - 75%; högre nivåer på 60 - 80 % kräver god luftrörelse, särskilt under de kallare månaderna.

ODLINGSSUBSTRAT och OMPLANTERING:
Oncidium naevium odlas vanligtvis i kruka med liten bark (5 - 10 mm) perlitkrukblandning (5:1) eller i sphagnummossa och perlit (70:30) som substrat. Vissa odlare lägger ett lager sphagnummossa på toppen av krukan för att minska avdunstning och hålla rötterna svala. De kan också odlas i perlit med ett lager grus på toppen.
Dessa växter bör planteras om varje år till vartannat år på våren eller hösten när nya tillväxter är ungefär halvmogna. De bör odlas i små krukor som tillåter tätare vattning. Basen av den nya tillväxten bör planteras cirka 1,5 cm in i barken men inte djupare. Håll barken knappt fuktig tills nya rötter dyker upp och återuppta normal vattning.

VATTNING:
Plantan gillar rikligt med vatten och kräver frekvent vattning under varmare månader. De får aldrig tillåtas torka ut. Under sommaren kommer bevattning att krävas var 2 - 3 dag, men under vintern kan bevattning minska till en gång var 10 - 14:e dag. Spraya dagligen vid mycket varmt väder rekommenderas. För att minska att fläckar uppkommer på bladen, undvik vattning under dagens hetta eller sen eftermiddag under varmare månader.

NÄRING:
Denna växt kräver frekvent applicering av halv till kvarts styrka året runt men mindre på vintern. Applicera näring varannan vecka när plantan växer aktivt men varje månad när den är mindre aktiv. De är inte grova matare och för mycket gödselmedel kommer att skada deras rötter och göra bladspetsarna bruna. Användning av näring med hög fosfor- eller kaliumhalt när plantan närmar sig blomning kan öka antalet blommor och innehåll.

VILOPERIOD:
Oncidium naevium behöver inte vila för att stimulera blomningen och inte heller på vintern. Men de behöver mindre vatten på vintern, särskilt om de växer under förhållandena med mörka, korta dagar som inträffar vintertid på nordliga breddgrader. Du kan låta växterna torka mellan vattningarna, men du får inte låta växterna stå torra under en längre tid. Näring bör begränsas eller överges helt tills våren, när tätare vattningstillfällen återupptas.