Phalaenopsis bellina
Välkommen till Karlstads Orkidéklubb

Tillbaka till Odlingsdata

Oncidium crocidipterum
Odontoglossum crocidipterum

Oncidium crocidipterum är inhemsk i Colombia, Venezuela och Peru. I Colombia finns de på flera platser i östra Anderna Cordillera, i departementen Santander och Cundinamarca, där de växer på träd i de klara bestånden i de övre delarna av regnskogen, på höjder mellan 2000 - 2600 m.ö.h. De finns också i den fuktiga skogen på en höjd av 1350 m, nära Maracay i kustbergen i norr, i Henri Pittier National Park i delstaten Aragua. I Venezuela hittades de i de norra bergen Falcon och Lara på en höjd av 1400 - 1500 m och nära Mérida och Boconó, där Dunsterville och Garay (1966) hittade dem växande i regnskog på en höjd av 2290 - 2740 m.

                                                                                   
Förstora genom att klicka på bilderna!

Det är en liten till medelstor, kallväxande sympodial epifyt, som kan nå 38 cm i höjd, med äggformade till ellipsoida, upp till 6 cm långa och 3 cm breda pseudobulber omslutna basalt av flera par höljen där de översta är bladbärande med 2 apikala, avlånga till linjärt lansettlika, spetsiga, upp till 25 cm långa och 2,5 cm breda blad.
Blommar på vintern på en uppåtstående eller välvd, 20 cm lång blomställning med svagt doftande, upp till 7 cm stora blommor som framväxer ur en nyligen mognad pseudobulb. Den typiska formen har gula blommor, medan de som har kronblad med mjölkvita virvlar är kända som underarter. Kronbladen är tätt täckta med kanelbruna eller mörkbruna fläckar. Läppen har en ljusare grundfärg än kronbladen och har rödbruna ränder på sidorna.

Ljus:
Oncidium crocidipterum behöver en ljusnivå på 15000 - 23000 lux.

Temperatur:
Medeltemperaturen på dagen under hela året är 20 - 22°C och nätterna i genomsnitt 11 - 12°C, vilket ger en daglig skillnad på 8 - 11°C. De varmaste dagarna, svalaste nätterna och årets största dygnsintervall inträffar under de relativt torra vintermånaderna.

Luftfuktighet:
Under större delen av året behöver plantan en luftfuktighet på nästan 70 % som stiger till cirka 75 % under två höstmånader. Luftfuktighetsmedelvärden kan dock vara något högre i molnskogens livsmiljö.

Vatten:
Nederbörden är lätt till måttlig hela året, men det finns ingen förlängd torrperiod. Mer fukt finns sannolikt tillgänglig i molnskogens livsmiljö än vad som anges av nederbördsmedelvärdena i klimattabellen. Odlade växter bör vattnas ofta medan de växer aktivt, men dräneringen bör vara utmärkt och förhållandena runt rötterna bör bli något torra mellan vattningarna.

Näring:
Under den aktiva tillväxten bör plantan få näring varje vecka 1/4 - 1/2 av den rekommenderade dosen för orkidéer.

Viloperiod:
Växande temperaturer bör bibehållas hela året. Nederbörden i livsmiljön är lägre på vintern, men kraftig dagg och dimma ger extra fukt till orkidéerna. På vintern behöver Oncidiun crocidipterum mindre vatten, särskilt de plantor som odlas under mörka, korta dagar på måttliga breddgrader, men de bör inte torka ut helt. Näringen bör minskas eller elimineras fram till våren, då vattenmängden bör öka. Men om pseudobulberna blir för skrynkliga, bör mängden vatten ökas.