Phalaenopsis bellina
Välkommen till Karlstads Orkidéklubb

Tillbaka till Odlingsdata

Oncidium cirrhosum
Odontoglossum cirrhosum

ORIGIN/HABITAT: Colombia och Ecuador. I södra Colombia växer plantor på västra sidan av Anderna i området Narino. I Ecuador finns de på fler områden vid 1500 – 2600 m. Plantorna växer på träd och på marken vid skogsbryn i de lägra höjderna av molnskogsregionen. Fyndplatser i Ecuador har rapporterats från Azuay Provins nära Cuenca; från Bolivar Provins mellan Babahoyo och Guaranda; från Carchi Provinsen mellan Tulcan och Maldonado; från Chimborazo Provinsen mellan Guayaquil och Riobamba; från Cotopaxi Peovincen mellan Quevedo och Latacunga; från Imbabura Provinsen vid flera lokaler; och från Pichincha Provinsen mellan Quito och Santo Domingo, nära Pululahua, och vid flera andra lokaler på Mt. Pichincha.

KLIMAT: Station #84139, Cuenca, Ecuador, Lat. 2,9°S, Long. 79,1°W, vid 2527 m. Temperaturen i tabellen är omräknad för en höjd på 2290 m.

                                                                                                                              

Det är en medelstor, kall till sval växande epifytisk art, som når 38 cm i höjd, med avlånga äggformade, sammanpressade, 3 - 8 cm långa och upp till 4 cm breda pseudobulber omslutna basalt av 3 par bladformade hölje som bär ett enda, apikala, linjärt-avlångt till elliptiskt-avlångt, 10 - 30 cm långt och 2,8 cm brett blad.

Plantan blommar på våren på en basal, upprätt till bågform, upp till 60 cm lång, blomställning som uppstår på en mogen pseudobulb som är längre än bladet och har stora blommor. Blommorna är vitt spridda, i form av en stjärna och är upp till 10 cm i diameter. De är vita och har mer eller mindre brunröda fläckar på petalerna och på läppens mittläpp. Basen på läppen är gul med röda linjer. Övre sepalen nästan upprätt, med vågiga kanter, avsmalnande mot spetsen, den bildar en långsträckt, vass, lätt vriden spets. De laterala sepalerna är riktade nedåt i en sned vinkel, liknande den övre, men något smalare. Sepalerna är vitt åtskilda, lansettlika till rombformade, till spetsen gradvis avsmalnande, bildar en skarp spets, mer eller mindre vriden vars kanter är något vågiga. Läppen är trebladig. Dess sidolober är rundade, upprättstående, med små dentiklar längs kanterna. Den mellersta delen är långsträckt, krökt, smalt lansettliknande, gradvis avsmalnande, övergår i en lång spetsig spets. Könspelaren är rak, med ett par antenner som sticker ut i toppen.

Odlingsrekommendationer

LJUS: Oncidium cirrhosum behöver en ljusnivå på 15000 - 25000 lux.

TEMPERATUR: Plantan föredrar måttliga temperaturer, men den kan odlas under svala förhållanden. Medeltemperaturen på sommardagen är 22 - 24°C, natt 11 - 12°C, vilket ger en daglig skillnad på 11 - 13°C.

FUKTIGHET: Behöver en luftfuktighet på 75 % under hela året.

ODLINGSSUBSTRAT och OMPLANTERING: Oncidium cirrhosum odlas vanligtvis i krukor och kräver ett löst, snabbtorkande odlingsmedium.

VATTNING: Under aktiv tillväxt bör växter vattnas rikligt, bara på vintern och i början av våren är det en något torrare period, men utmärkt dränering bör säkerställas, och substratet bör torka väl mellan vattningen.

NÄRING: Under den aktiva tillväxten bör plantan ges näring varje vecka 1/4 - 1/2 av den rekommenderade dosen av näring för orkidéer.

VILOPERIOD: På vintern behöver Oncidium cirrhosum mindre vatten, men de bör aldrig torka upp helt. Näring bör elimineras tills nya årsskott dyker upp på våren, då mer vattning genomförs.